Színtévesztés

Az emberiség körülbelül 3-5%-a (a Föld lakosságából kb. 200 millió ember) színtévesztő. A férfiak körülbelül 8%-a, a nők 0,5%-a színtévesztő az eurázsiai népesség körében. A különbség magyarázata a genetikával könnyen magyarázható: az X kromoszómához kötöttek a hibás gének, a nők második X kromoszómája úgymond “kijavítja a hibát”. A világ más tájain ez az arány eltérőbb : Japánban kevesebb színtévesztő él, míg Írország eldugott völgyeiben lényegesen több.

Magyarországon mintegy 400.000, az USA-ban több mint 10 millió és az egész világon kb. 200 millió színtévesztő él. A színtévesztők általában kevesebb színárnyalatot tudnak megkülönböztetni, és ezek egy részét gyakran összecserélik.

szitevesztes-1Szűrésükre ún. pseudoisochromatikus táblákat, vagy más néven csereszín-táblasorozatokat, használnak. Többnyire a vörös és zöld szín érzékelése hiányzik (daltonizmus). Az ilyen ember nem tud biztos különbséget tenni a vörös és zöld, a kék és rózsaszín, a kékes-zöld és kék színek közt. Ritkább az olyan, hogy a sárga és kék szín érzékelése hibás. Még ritkább a színvakság, a színérzés teljes hiánya (achromatopsia).

A színtévesztés, különféle vizsgálatok után korrigálható – korrekciós szemüveggel. A korrekciós szemüvegeket Magyarországon az ORKI engedélyezte, és több száz ember viseli kísérlet képen. A szemüveg viselése semmilyen kellemetlen mellékhatást nem okoz. Rendívül fontos mindenkinek tisztában lennie a saját színlátásával, különösen a pályaválasztás miatt. Eleve kizáró ok lehet bizonyos szakmákban a szín tévesztés megléte.