Szemüveg lencsék

Szemüveg lencsék
Anyagukat szerint két nagy csoportra oszthatók a lencsék : üvegre és műanyagra ( polikarbonát ). Mindkét lencse fajtának vannak előnyei és hátrányai.

Üveglencse:
Kedvelté azon tulajdonsága teszi, hogy nem karcolódik össze a lencse. Egyre kevesebben választják már, hiszen egy erősebb dioptria esetén már jelentős súlya van. Hátránya közé sorolható az is, hogy eltörhet.

Műanyaglencse:
Egyre többen készítettnek műanyaglencsét elsősorban a kis súlya miatt. Össze ugyan nem törik a lencse, de puhább anyag, mint az üveg, így a felülete karcolódhat. A dioptria tekintetében további választás előtt állunk, hiszen egy közepes vagy erős dioptria esetén el kell gondolkodnunk a lencse vastagságán is, az elkészítendő szemüveg súly miatt.Természetesen minél nagyobb az adott dioptria annál vékonyabb lencsét célszerű választani. A mai gyártási technikáknak köszönhetően már a vékonyított szemüveg lencsék is szóba jöhetnek, egészen magas adatok esetén is esztétikus, vékony szemüveget lehet készíteni.

Szemüveglencsék

Szemüveglencsék

Egyfókuszú lencsék
Az egyfókuszú lencse a legegyszerűbb típus, ami egy bizonyos dioptriával készül. Minél nagyobb a lencse dioptriája, annál erősebbnek nevezzük. Az egyfókuszú lencsékkel vagy csak távolra, vagy csak közelre használható szemüveg készíthető.

Bifokális lencsék
Az ilyen lencséket úgy képzelhetjük el, mintha két eltérő dioptriájú lencséből lennének összeállítva. A kétféle lencsedioptria célja, hogy egy szemüveggel távolra és közelre (olvasáshoz), sőt a köztes távolságokra is jól lássunk. A lencse felső részén alakítják ki a távolra nézéshez megfelelő dioptriát, alsó részén pedig az olvasáshoz szükséges dioptriát. A két lencserészt jól megfigyelhetjük, mert a szemüveglencsén belül, az alsó részen éles körvonallal határolt eltérő dioptriájú rész látható. Ez a látható választóvonal a használat során kényelmetlen lehet és viselője életkoráról is árulkodik.

Progresszív – multifokális szemüveg lencsék
A progresszív lencsék a legkorszerűbb és legbonyolultabb típusú lencsék. Az ilyen lencséket úgy képzelhetjük el, mintha két ( több ) eltérő dioptriájú lencséből lennének összeállítva, de a bifokális lencsékkel szemben az összeillesztés teljesen láthatatlan. A két ( több ) lencsedioptria célja, hogy egy szemüveggel távolra és közelre, sőt a köztes távolságokra is jól lássunk.Több fókuszú lencse – multifokális lencse.

A lencse felső részén alakítják ki a távolra nézéshez megfelelő dioptriát, alsó részén pedig az olvasáshoz szükséges dioptriát. A távoli és közeli dioptria között folyamatosan (progresszíven) változik a dioptria értéke. Léteznek általános használatra alkalmas lencsék is, melyeket a hétköznapi tevékenységhez fejlesztettek ki. A legújabb fejlesztések lehetővé teszik a legtökéletesebb látóélességet minden távolságra. A szemüveget az első pillanattól kezdve személyre szabottan tervezik a felhasználó igényeinek és életvitelének megfelelően.

A PROGRESSZÍV LENCSÉK MEGSZOKÁSA AKÁR TÖBB HÉTIG IS TERJEDHET

Szemüveg lencse felületkezelés

Színezés
Elterjedt a lencsék színezése, elsősorban esztétikai okokból. A lencséket színezhetik praktikus okokból, vagy azért, hogy divatosak legyenek. Nagyon szép lehet például a keret színéhez hasonló halvány szín a lencsén. Az enyhe árnyalatú színezés belső térben nem zavaró, de erős napsütésben kényelmesebbé teszi a szemüvegviselést.

Felületkeményítés
A műanyaglencsék anyaga viszonylag könnyen karcolódik, erre találták ki a felületkeményítő rétegeket, amelyek jelentősen csökkentik a karcolódás veszélyét. Az antireflex bevonatok mindig felületkeményítéssel kombinálva kerülnek a lencse felszínére.

UV- szűrő
Az ultraibolya, vagy rövidítve UV sugárzás egyre fenyegetőbb problémát jelent napjainkban. Az UV sugárzás rövid hullámú, nagy energiájú láthatatlan fény. Az UV sugarak a szemet is károsíthatják, ezért UV-szűrő réteg is rendelhető a lencsékre. Ebben az esetben a lencse átláthatósága alig változik, de a káros UV sugarakat tökéletesen ki lehet szűrni.

Antireflex
Tükröződéscsökkentő (más néven antireflex) bevonatok azok, amelyek a lencsére elölről és hátulról beeső fény visszatükröződését csökkentik. Ez úgy érhető el, hogy a felületre molekulányi vastagságú anyagot visznek fel. Esztétikai szempontból is kitűnő hatású ez a réteg, mert a velünk szemben állót nem zavarja a lencse csillogása és tökéletesen látja a szemünket.

Különleges lencsék

Polarizált lencsék
Polarizált alapanyagból készülő lencséknek két előnyös tulajdonsága van: Kiválóan alkalmasak napszemüvegnek, valamint semlegesítik a vizes úttestről, vízfelszínről és hóról visszaverődő csillogást. Az utóbbi, vagyis a ragyogás megszüntetésével a látás kontrasztosabb, így Ön nyugodtan élvezheti a vízparti napsütést, és akár még a halakat is láthatja a víz alatt.

Fényre sötétedő lencsék
Fényre sötétedő lencsék esetén a szín intenzitása a napsütés erősségétől függően erősebb, vagy gyengébb. Ebben az értelemben mondhatjuk a fényre sötétedő lencsékre, hogy intelligensek, hiszen folyamatosan hordhatóak a nap folyamán anélkül, hogy cserélgetni kellene a napszemüveget a korrekciós szemüveggel.