Üzenetek a retinánkon

Gondolt már arra, hogy milyen lenne, ha a Terminátorhoz hasonlóan, számítógépes üzeneteket vetítenének a retinájára? Persze nem kell a filmben látott, erőszakra ösztönző üzenetekre gondolni, a felirat szólhat a szemlélődő előtt álló tárgyról, személyről, esetleg az éppen elhangzott idegen nyelvű előadás fordításáról.

Mindez nem a képzelet, hanem a NEC japán vállalat szüleménye, a cég a múlt héten mutatta be a Tele Scouter elnevezésű berendezését. A szerkezet tulajdonképpen egy szemüveg, amelynek nincs lencséje, de van egy különleges egysége. Az eszköz a retinára vetíti azt az információt, amelyet a csuklóra rögzített számítógép sugároz neki. A minikamerával és arcfelismerő rendszerrel bővített, adatbázissal összekötött „szemüveget” kereskedőknek, bolti eladóknak ajánlják, mivel segítségével „ránézésre” megállapítható az ügyfél előtörténete, így egyénre szabott ajánlatokkal, akciókkal lehet neki kedveskedni.

szurkehalyog
Üzenetek a retinánkon

Ha a berendezéshez, mikrofont, hangfelismerő- és fordítóprogramot kötnek, akkor a szemüveg szinkrontolmáccsá változik. Az idegen nyelven elhangzottak ugyanis valós idejű fordítással, mozifilmfelirat-szerűen azonnal a retinára kerülnek. A szerkezet így nemzetközi tárgyalások során, idegen nyelvű környezetben segítheti ki viselőjét, és szünteti meg a nyelvi nehézségeket.

Ennél kevésbé egzotikus, de sokkal jobban használható funkciója, amikor egy karbantartást végző szakember viseli azt. A műszerrel – és a hozzá kötött adatbázis segítségével – szemrevételezéssel is számos információt megtudhat a használója a szem – illetve a kamera – előtt található tárgyról vagy feladatról.