Szürkehályog és a műtét

Napjainkban a cél az, hogy szürkehályog műtét után közelre és távolra is jól lásson a beteg. A szemlencse a szem azon része, amelynek feladata, a szembe érkező fénynek a retinára fókuszálása. Ahhoz hogy éles kép keletkezzen, a szemlencsének tisztának, áttetszőnek kell maradnia. A szürkehályog egy homály, vagy nem átlátszó terület a normálisan teljesen áttetsző szemlencsében. Ahogy ez a homály vastagodik, a fény egyre nehezebben tud áthatolni a szemlencsén, és egyre kevésbé jut el a látóhártyára, a szem fényérzékeny részére. Ahogy a homály fokozódik, egyre nagyobb számban jelennek meg a szürkehályog tünetei.

szurkehalyog
Szürkehályog és a műtét

A szürkehályog tünetei
A tünetek első megjelenése olyan, mintha homályos, piszkos ablakon néznénk keresztül. A korábban éles képet homályosnak, az élénk színeket fakónak látjuk. Szürkületben fokozottan romlik a látásélesség, egyre erősebb szemüvegre van szükség, kialakulhat kettős látás, erős fény hatására káprázás jelentkezhet. Ezek a tünetek más, a szürkehályogtól eltérő szembetegség tünetei is lehetnek, ezért szemészeti vizsgálat szükséges a betegség megállapításához és a további teendők meghatározásához.

Nincs olyan gyógyszer, szemcsepp, szemüveg vagy szemtorna, amivel a már kialakult szürkehályog megállítható vagy visszafordítható lenne. A műtét az elszürkült szemlencse eltávolítását és műlencse beültetését jelenti. A szürkehályog műtétre akkor kell sort keríteni, amikor az a beteg életét olyan mértékben befolyásolja, hogy azzal már nem tud együtt élni.

A szürkehályog műtét az egyik leggyakrabban végzett műtéti beavatkozás, Magyarországon évente átlagosan 60.000 ilyen műtét történik. Egyben ez az egyik legbiztonságosabb és legeredményesebb műtét is, a betegek több mint 90%-ának jelentősen javul a látása a műtétet követően. Napjainkban a legelterjedtebb szürkehályog eltávolítási módszer az ún. phacoemulsificatios módszer, ún „phaco”: A műtét során az orvos egy kis (kb. 2-3 mm-es) sebet készít a szem külső részén, a szaruhártyán. Ezen keresztül egy kis műszert juttat a szembe. Ez a műszer ultrahang energia segítségével fellazítja és feltöri a szemlencse középső részét, és ezután az kiszívható. A következő lépés lehetőség szerint a műlencse beültetése. A műlencse egy áttetsző, műanyag lencse, ami korlátlan ideig a szemben maradhat. A látás a műlencse segítségével javítható. A műlencsét sem érezni, sem látni nem lehet. A leggyakrabban alkalmazott műlencsékkel a szem egy bizonyos távolságra (fókusztávolságra) képes élesen látni. Ettől eltérő távolságokra (közelre, vagy távolra) szemüveget kell viselnie a betegnek műtét után is.

Napjainkban a cél az, hogy szürkehályog műtét után a látás korrigálása olyan műlencsével történjen, amellyel a beteg képes – a fiatalabb szemre jellemzően – arra, hogy közelre és távolra is jól lásson szemüveg alkalmazása nélkül. Erre a célra fejlesztették ki a speciális multifokális szembe ültethető műlencséket, amelyek beültetésére a világ fejlett országaihoz hasonlóan hazánkban is lehetőség van azokon a szemészeti osztályokon, ahol ezt a technológiát tudják alkalmazni.

Azon betegek esetében, akiknél a szürkehályogon túl a szaruhártya felszíni eltéréséből adódó fénytörési hiba is észlelhető a szürkehályog mellet lehetőség van a szürkehályog műtét során speciális ún. tórikus műlencse beültetésére. Így egy beavatkozással lehet a szürkehályogot és a szaruhártya felszíni eltéréséből adódó hibát gyógyítani. Az ún. multifokális és tórikus műlencsékkel végzett műtétek esetében az OEP csak a műtétet téríti a biztosítással rendelkezők esetében, a műlencsék árát nem.
Forrás:weborvos.hu