Milyen a jó napszemüveg ?

A napszemüveg öltöztet, kiemeli az eleganciát, sikeressé tesz. Ilyen és ezekhez hasonló reklám szlogennekkel igyekeznek a kereskedők rábírni bennünket arra, hogy viseljünk napszemüveget, s akinek már van, az cserélje divatosabbra a régit. Női magazinok oldalakat szánnak arra, hogy bemutassák, milyen is a trendi napszemüveg, milyen alakú, formájú, milyen színű illik a ruhához, az arcformához, az egyéniséghez.

A kínálat bőséges. Úton, útfélen hatalmas állványokon sorakoznak a tetszetős szemrevalók, csak győzzön a gyanútlan vásárló dönteni: vajon melyiket válassza, melyik a legmenőbb, legfeltűnőbb, legdekoratívabb? A választást persze az árak is meghatározzák, hiszen némi túlzással azt mondhatjuk, hogy a határ a csillagos ég, hiszen bár 1000 forintért is kapható napszemüveg, de a jobbak ötjegyű számnál kezdődnek, akár 30-40 ezer forintba is belekerülnek.

A napszemüveg csupán a divathóbort kelléke, vagy szemünk védelmére szolgáló, fontos, nélkülözhetetlen eszköz?

Dr. Hangyász Éva szemész főorvos egyetért a napszemüveg híveivel, hiszen szemünket mindenképpen védeni kell a naptól. Aki szabad szemmel hosszasan bámul a tűző napba, elveszítheti éleslátását, s a károsodása sem műtéttel, sem más terápiával nem hozható helyre. Így megeshet, hogy könyvet, újságot olvasni sem tud többé. Persze a valóságban ez nemigen fordul elő, hiszen az infravörös és ultraibolya sugárzás ellen a szem reflexszerűen lecsukódva védekezik, akarattal pedig ki nézne szabad szemmel, védőeszköz nélkül a Napba. Hiszen még a napfogyatkozást is kormozott üvegen, vagy sötét szemüvegen át követjük figyelemmel.

Amióta kiderült, hogy a Földünket körülvevő ózonpajzs egyre kevésbé véd a káros sugárzások ellen, sokaknak okoz dilemmát a megfelelő napszemüveg megválasztása, pedig a szembántalmak elkerüléséhez azt minden szakorvos ajánlja. Dr. Hangyász Éva hangsúlyozza, hogy már kisgyermek korban is viselhető napszemüveg, főként, ha valamilyen szembetegség áll fenn a gyermeknél. Ám csak biztosan UV-szűrős, optikusnál vásárolt jöhet számításba, az utcai és piaci árusok megbízhatatlan kínálatának még akkor is jobb ellenállni, ha egyébként árujukért jóval kevesebbet kellene fizetnünk, mint a szaküzletben.

A szemorvosok és az optikus szakemberek tanácsa egybehangzó: csakis az európai érvényű „CE” jelzéssel ellátott napszemüveget vásároljuk, mert csak az ad biztonságos védelmet az ultraibolya sugárzással szemben. Ma már megfelelő a választék a fényre sötétedő, dioptriás szemüveghez illeszthető előtétlencsékből is, sőt: olyan ívelt lencséjű szemüvegek is kaphatók, amelyek oldalról sem engedik be a szembe a káros sugarakat.

A szakorvos arra is figyelmeztet: ne feledjük, hogy a tét szemünk épsége, egészsége és csak ezután jöhet szóba az, hogy mi áll jól, mit diktál a pillanatnyi divat.