Kontaktlencse napsütésben

A kontaktlencsegyártók már forgalmaznak olyan lencséket, amelyek elnyelik az UV-sugárzást. Ezeket köznapi nyelven „UV-szűrő s kontaktlencsének” hívjuk. Az ilyen lencsék különösen ajánlottak a nyári hónapokban, mert az erő s napsugárzásban és vízpart mellett többszörösére nő szervezetünk, így szemünk UV-terhelése. A kontaktlencsék a szaruhártyát fedik le, így csak ennek és a szem belső szöveteinek (pl. szemlencse) jelentenek védelmet, míg a kötőhártya és a szem körüli részek fedetlenek maradnak.

lencse-szemuveg
Kontaktlencse napsütésben

Aki teljes védelmet szeretne, annak továbbra is a napszemüveg javasolt. Az UV-szűrős kontaktlencsék alig kerülnek többe (1500–2000 Ft/db). A kontaktlencsék különösen ajánlottak szabadidő s és sporttevékenységekhez, hogy a szemüveg okozta látótér-korlátozást vagy esetleges baleseteket elkerüljük. Így van ez nyáron is, amikor a nyaralás során egy szemüveg sokszor kényelmetlen lehet. Fontos azonban betartani néhány óvintézkedést.

Allergiások ebben a szezonban inkább kerüljék a kontaktlencsét.

Úszni kontaktlencsével, akár uszodában, akár természetes vizekben elméletileg lehetséges, gyakorlatilag azonban nem javasolt. Egyrészt a lencse kimosódhat a szemből, nagyobb gond azonban, hogy a ma döntően elterjedt lágy kontaktlencsék magukba szívják az uszoda vegyszerezett, illetve a tavak és folyók nem éppen tiszta vizét. A fertőzésveszély elkerülésére ajánlott az úszószemüveg, kisebb dioptria esetén a lencsék kivétele.

Kültéri sportok (kerékpározás, futás, labdajátékok) esetén a kontaktlencse a szemüveggel szemben kifejezetten ajánlatos, mert nem korlátozza a látóteret, gyors mozgásnál sem esik le. Itt is ajánlott a sportszemüveg használata.

Homokos vízparton viszont figyelni kell, hogy ne kerüljön a szembe homok, mert az megsértheti a szaruhártyát. Ha megtörtént, vegyük ki a lencsét és öblítsük le alaposan visszahelyezés előtt.

Szabad levegőn és légkondicionált helyen (autóban is!) a szemek hamarabb kiszáradnak. Az égő, szúró érzés, a szem behunyásának kényszere árulkodó jel. Ezen segítenek az ún. nedvesítő cseppek (komfortcseppek, hidratálócseppek). 10-20 ml-es kiszerelésben kaphatók 1600–2500 Ft között.

Havi viseletű kontaktlencséhez ápolószerek kellenek. Ha repülővel utazunk nyaralni, vegyük figyelembe, hogy a kézipoggyászban maximum 100 ml űrtartalmú flakon vihető fel a gépre! Ha nem szeretne ápolószert magával vinni, az 1-2 hetes nyaralásnál szóba jöhetnek az eldobható napi lencsék. Ezt a megoldást a szemüvegesek is kipróbálhatják, ha csak alkalomszerűen, például sportoláshoz szeretnének kontaktlencsét hordani. Egy harmincdarabos csomag ára 6500–8500 Ft.

Forrás: www.nol.hu