Kinek ajánlják a kontaktlencse viselését ?

A kontaktlencse egy olyan terapeutikus lencse, melyet a szem szaruhártyájára kell felrakni. Egy Otto Wichterle nevű kémikus fejlesztette ki az elkészítésükhöz használt speciális zselével együtt. Régebben a kontaktlencse név helyett a kontaktüveg elnevezés volt használatos. Ennek az oka nagyon egyszerű volt: 1888-ban készült el a szemgolyó teljes felületét borító kontaktlencse – üvegből. A kontaktlencse célja és feladata az első pillanattól kezdve a szemüveg teljes körű kiváltása volt. Ennek a feladatának azonban nagyon sokáig képtelen volt megfelelni.

kontaktlencse-1
Kinek ajánlják a kontaktlencse viselését ?

Mikor nem javasolt a kontaktlencse használata :
Bizonyos helyzetekben ellenjavallt vagy esetleg kivitelezhetetlen a kontaktlencse használata. A következő betegségek, állapotok fennállása esetén jobb választás a szemüveg: ismételt szemfertőzések, a szemhéjszélek gyulladása, súlyos allergiás megbetegedések, a kötőhártya idült gyulladása, szemszárazság, a szaruhártya érzékenységének csökkenése, bizonyos szemészeti betegségek, egyes – a lencse felhelyezését és ápolását megnehezítő vagy kizáró – idegrendszeri kórképek, illetve a hosszas poros/füstös/szeles környezetben való tartózkodás. 14 év alatti gyermekek részére általában a szemüveg javasolt, és ugyanez vonatkozik azokra a középkorú személyekre is, akik kizárólag olvasáshoz igényelnek látáskorrekciót?

A világ lakosságának 50%-a látáskorrekcióra szorul. A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak, valamint az egyre magasabb színvonalú gyártási technológiára és nyersanyagokra. Általában a fiatalok használnak kontaktlencsét, bár a legújabb kutatási eredmények – az egynapos viselésű progresszív lencsék (Focus Dailies Progressives) kifejlesztése miatt konkurenciát jelentenek a szemüveggel szemben a 45 év fölöttieknek is. Mivel minden páciens egyéni módon reagál a különböző típusú lencsékre, kiválasztásukkor szigorúan meghatározott szemészeti vizsgálatokra van szükség. Először előzetes vizsgálatot kell végezni a lencsék kiválasztásához.

A lencse szemre illesztése után 30 perc elteltével kerül sor az első ellenőrzésre, amikor a páciens szemének reakcióját vizsgálják. Háromhavonta szükséges kontrollvizsgálat. Ez a folyamat garantálja a megfelelő lencseválasztást mindenki számára. A kontaktlencséket gyakran alapvető látáskorrekciós eszköznek ajánlják. Ez mindenekelőtt azokat érinti, akiknek nagy mértékű látáshibájuk (+/- 6,0 D fölött) van. Ennek főleg az az oka, hogy a szemüveg természetellenes mértékben kicsinyíti vagy nagyítja a látott képet. Hasonló a helyzet abban az esetben, amikor a két szem hibája között 3,0 D-nál nagyobb eltérés van. Ilyenkor gyakoriak a problémák a sztereó látással, mivel nagy különbség van a jobb és bal szemmel látott kép között.