Az intelligens szemüveg

Osztrák kutatók olyan szemüveget fejlesztettek ki, amely többek között megmutatja a tűzoltóknak, hogy merre keressék a veszélybe került embereket. A Spectacles elnevezésű funkcionális szemüvegnek, amelyet a Linzi Egyetem és a Silhouette International Rt. közösen dolgozott ki, számos kiváló tulajdonsága van. Képes a kerékpáros pulzusszámát mérni, és mutatni neki az utat. A turistának elmagyarázza, hogy milyen látnivalókat szemrevételez éppen. Az operáló sebészt tájékoztatja a beteg légzéséről és véroxigénszintjéről. A vásárlóval pedig tudatja, hogy mennyi a tápértéke a polcon heverő csomag tésztának vagy joghurtnak.

A Linzi Egyetem számítástechnikai intézete a találmányért nemrég megkapta Felső-Ausztria tartomány 2009-es innovációs különdíját – közölte a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása a találmányról beszámolva.

Az „intelligens” szemüveg belsejében miniatűr high-tech érzékelő-, kijelző-, számítógépes és kommunikációs rendszer található. Az információk a szemüveg belső oldalán, közvetlenül a szem előtt található miniatűr kijelzőrendszer segítségével válnak láthatóvá a felhasználók számára.